Do or did not do

Do or did not do Queenstown. Äventyrsstaden nummer ett. Vi anlände till ett soligt Queenstown och insöp den lilla stadens atmosfär med parker, cafeer och affärer. Vi var beredda på att få se många äventyrslystna resenärer (dock inte på att så många helt plötsligt skulle vara svenskar) men konstigt nog var vi inte alls förberedda på den vackra naturen. Staden ligger vid en sjö, har en väldigt mysig strand, en halvö och är omringad av höga, fina berg. Vi fortsatte på vår trend att utbrista "Åh, det här är det finaste vi sett!" vid ankomst. När vi en regnig dag satt på vårt hostel och kollade på Sagan om de två tornen, kunde vi konstatera att naturen på filmen och utanför fönstret var väldigt lika. Så fint var det.

Redan första dagen stiftade vi bekantskap med vårt kommande favoritfik; Patagonia. Vi gillade dem skarpt på grund av deras himmelska glassar, passion för chokladrätter och (enligt Paula) tre otroligt stiliga kypare med influenser från Medelhavet och perfekt skäggstubb.

Då Lisa tyckte att det verkade vara en otroligt vettig idé att kasta sig med huvudet före nerför en ravin endast fastspänd i ett snöre, bokade hon snabbt in sig på bungyjump.
Paula tyckte att det verkade lite mera vettigt att spänna fast sig vid en främling och kasta sig ut från ett flygplan, så de bokade båda in sig på. Efter ett x antal uppladdningar och uppskjutningar av fallskärmshoppet (och ett x antal glassar på Patagonia) så var den stora dagen D inne.

Lisa vaknade upp med en stor spindel i halsen, och Paula hade feber. Vi lät oss dock inte misströsta, utan var överens om att en dos adrenalin nog skulle råda bot på våra sjukdomar.

Bungyjumpet var först. En orolig Paula vinkade av mig som forslades iväg i en minibuss tillsammans med ett gäng kanadensare. En 45 minuters bussfärd tog oss till den stora bergsklyftan, där vi skulle hoppa Nevis Bungyjump - 134 m över marken. Vi forslades ut över ravinen i en liten lifthytt ut till en plattform i mitten av gapet. Där fick vi sedan instruktioner om hur vi skulle bli fastspända, räkna till tre, dyka ett stort dyk och njuta. Lätt som en plätt. Golvet på plattformen var genomskinligt, så man kunde se marken långt där nere. Det svindlade.
När det var min tur att hoppa fick jag först sätta mig i en stol medan de spände fast mina fötter. Sedan hasa mig fram till kanten, och le mot en videokamera. Jag låtsades att jag var med i Fångarna på fortet. Sedan räknade en röst bakom mig one, two, three! Och så dök jag. De första sekunderna tänkte jag bara på att göra ett stort och bra dyk, så att studsen när linan sträckts skulle bli så bekväm som möjligt. Sedan föll jag och föll och föll i åtta evighetslånga sekunder, innan jag studsade upp igen. Den skyhöga pulsen som jag hade byggt upp och som låg på max under de åtta sekunderna försvann direkt när jag svävade uppåt igen. Då var det som att hoppa studsmatta. När jag blev upphissad till plattformen igen var jag allt lite skakis, men jag kunde inte sluta le.

Yrvaken efter att Lisa väckt mig efter att ha kommit tillbaka från hoppet och berättat om galenskapen hon klarat av insåg jag att vädret blivit kalas och febern (som aldrig var så jätte hög) blivit bättre av några timmars sömn. Det var alltså faktum, fallskärmshoppningen skulle bli av. Vi begav oss till fallskärmshopparkontoret och blev registrerade, informerade och lite mer pirriga i magen. Under bussturen till flygplatsen kändes det som en ganska korkad ide att hoppa ut från ett felfritt flygplan... Vi kom fram och vi fick varsin dräkt och kände oss coola. Lisas "hoppmästare" presenterade sig och hon fick träffa sin kamera an som både skulle filma och fota henne under det stundande hoppet. Min hoppmästare syntes inte till... Så dök han upp och det visade sig att han var en ironisk typ från Ryssland. Jag som verkligen inte förstår ironi blev lite bestört när han berättade att han var vikarie och egentligen brukade köra bussen. Några liknande kommentarer senare gick det upp ett ljus för mig: Han menade inte allvar! Skönt, nu tyckte jag till och med att han var ganska rolig. Lisa, jag och en korean blev nu inträngda i det minsta plan jag sett tillsammans med våra hoppmästare och två kamera än. Trångt! Lisa var inte nervös. Paula var skraj... Det var långt till marken. Från 12000 fötter hoppade vi sedan ut, en och en. Jag såg Lisas hoppmästare (med Lisa på magen) hänga sig ut genom dörren och hoppa och det såg så orökt ut, men kul också!! Så var det min tur att hänga mig utanför planet. 1,2,3 ut!! Det var läskigt i två sekunder och sen bara kul! Sjön under oss var klarblå, snöklädda berg i fjärran och vackra vanliga berg åt alla håll rusade emot oss under det 45  s långa fria fallet. Sen fälldes fallskärmen ut och sakta sjönk vi mot marken medan bergen flög förbi och marken närmade sig. Det var en jättekul erfarenhet och jag är så glad att vi tog möjligheten!

Efter hoppet begav vi oss mot lugna Wanaka för att bli friska från förkylningar och hämta energi. Wanaka var mycket vackert vid sin sjö, med sina solnedgångar och vackra väder. Just det sista har vi inte längre möjlighet att njuta av nu på den regniga västkusten. Vi har hamnat i glaciärbyn Franz Joseph och om vädret klarnar ska vi försöka se hur glaciären möter regnskogen.

Paula o Lisa

Sjösjuka tjejer på jakt efter den perfekta bilden!

Milford sound, en måste upplevelse om man reser i Nya Zealand! Vi hade inte helt medvetet bokat in oss på en guidad tur buss till sundet som innehöll många små stop och kuriosa. Med oss hade vi vår kompis för tagen, den Polske Kanadensaren Greg. Två tredjedelar av sällskapet njöt av resan till Milford och fotade frenetiskt panoramabilder vid stoppen. Lisa sov på bussen då hon var åksjuk. Väl framme blev det picknick med extraordinär utsikt innan kryssningsfratyget bordades. Det var perfekt väder och mystiska moln som då och då stänkte regn på pss omvarvades med solljus. Milford sound som egentligen är en fjord kantades av höga berg med branta stup ner i vattnet. Regnet orsakade vattenfall från klipporna och pälssälar solade sig på klipporna. Det var otroligt vackert och vi tog många halv bra foton. Miljön var svår att återge! Dock var kryssningen inte bara enkel. Alla tre drabbades av allvarlig sjösjuka. Lisa bestämde sig för att leka pälssäl och somnade på ett fikabord. Paula höll sig till övre däck. Glada över dagen begav vi oss tillbaka från detta vackra sund som som räknas s in i en samling nationalparker där också bla grand Canyon ngar. Nu har tagit oss till äventyrshuvidstaden Queenstown där vi pga. dåligt väder tvingats äta en ofantlig mängd glass på vårt favvo fik. Håller dock solen i sig nu så ska vi nog hitta på något spännande i eftermiddag!! Ha det bra! Paula och Lisa

Fyra dagar i gympadojjor

Så vi lyckades genomföra vandringens 67 km och ta oss igenom fantastisk natur och laa diverse kulinariska mästererk. Trött var de slagna hjältarna vid "hemkomst " men för att ta det hela från början : Första dagen var en enda lång serpentinväg uppför och uppför. Vi var duktiga och gick varken för snabbt eller för långsamt. Väl framme vid trädgränsen började det riktiga äventyret tyckte vi båda. Vidsträckta gräsytor åt alla håll och fantastisk utsikt öer den fjordliknande lake te anau. Vi tog oss till hyddan men gav inte upp för dagen. Vi skulle nu utforska de kilometerlånga grottorna Luxmore Caves. Att besöka grottor med en gymnast har en stark likhet med att besöka vitnamtunnlar med samma sort. Man känner sig som en stel skadad klumpeduns i sällskap av ett stiligt kattdjur. Grottorna var otroligt spännande!! Middagen gick dåligt. Att koka couscousgryta i en kastrull (alltså en endaste liten en ) var inte ultimat. När korven sedan rände fast och orsakade lytzendimma i hyddan ville Paula sjunka igenom jorden och hon trodde all si hajking heder var förlorad. Många kommenterade på maten och vi blev ett smärre samtalsämne som följde med ända till hydda nr 2... Dag tvåvar vår dag! Det regnade och vi klarade oss fin fint på alla bergskammar vi skulle vandra utmed. Vi trotsade vind och regn, bildade ett basläger och besteg Mount luxmore. Samt tog oss nerför en vindlande skogsväg till hyddan lagom till att Paulas regnkläder gett upp totalt. Det blev brasa och torkning. Sedan återvanns Paulas hajkingheder genom att hon fik lära en dansk att använda torrmjölk och att vi sedan åstadkom en delikat pastapesto! På vägen utmed en vacker flo till hydda nr tre började Lisas fötter ge upp. Till och med Paulas skavsårs immuna tassar utvecklade en gigantisk blåsa på lilltån. Lisas skavsår blödde... Skavsår till trots så hade vi en trevlig eftermiddag ed vår engelska vän på stranden till lake Manapouri. Självklart ägde enorm omplåstring rum morgonom därpå och den vackra vägen höll modet uppe nästan fram till Te Anau då flipfloppen fickersätta de skadade fötterna och i sakta mak tog de skadade hjältarna sig tillbaka till sin dusch, festmiddg och goda natts somn. Glada och stolta hade vi genomfört en av Nya Zealands great walks.

Min forsta aldeles egna

Idag har jag och Lisa planerat var 4 dagar langa vandring. Vi har utrattat mycket viktiga saker. Jag har planerat manga vandringar och vandringsmenyer i mina dagar inom LPC och pa The Ecole men idag har jag for farsta gangen planerat klart en aldeles egen vandring. Sa spannade. Vi borjade dagen med att hamta biljetterna till hyddorna dar vi ska bo. Vi ahr bokat in oss pa the Kepler track som raknas som en av NZ:s Great Walks. Sedan blev det regnjackespaning at Lisa. Vi hittade snabbt en riktigt snygg gronbla jacka i kombination med byxor men vi behovde fundera pa saken. Nasta stopp var ett hus da rman kunde hyra kastruller och sovsackar sa dit bar det av. Utrustade med sackar for extra langa personer och en liten kastrull (??!!) gick vi till Subways for en stor fotlang macka. Dar planerades menyn som later:

Grotfrulle

Frukt, notter, morotter och muslibars bla till snacks (Mariekex sa klart)

Brod med palagg for Paula till Lunch och diverse ratter for Lisa till lunch

Pasta Pesto till middag 1

Couscous gryta a la Hostettler middag 2

Konstig frystorkad kycklinggryta till middag 3

Efter det gjorde vi kolhydrat uppladdning pa cafe medan vi beundrade Lisas tillslut nyinkopta regnjacka. Paula som frysigt pa den vindiga otago halvon virkade sig en mossa och var glad over deras nyinkopta polar fleecevantar. det var soligt pa cafet. valdigt soligt... Paula kopte darfor en keps ocksa. Den levde jag i resten av dagen coh troligen resten av resan. Sen blev vi storkunder pa supermarket igen.

Allt packat, nyvirkad mossa, kolhydrat uppladdade (Stooora kakor och mariekex...), glada och peppade. Nu kor vi! Hors igen efter vanmdringen. Kommer tillbaka till verkligheten den 20e februari.

//Paula

The Catlins

The Catlins ar jordens himmelrike. Pa riktigt. Jag har aldrig sett nagot sa vackert. Vi anlande hit ca klockan tre pa eftermiddagen och mottes av stralande sol, hoga klippor, ett klarblatt hav och kilometerlang strand. Var van Alistor visade oss en haftig del av stranden dar havet atit ur grottor ur klipporna. Nar vi kikade in i grottorna sag vi en liten pingvinunge. Fattar ni? En pingvinunge som lag dar och sag sot ut. Vi blev tarogda och det berodde inte bara pa solkramen i ogat.

Vi kom fram till vart beachhouse som vi hyrt in oss pa, och blev ogonblickligen kara istallet. Sa det forsta vi gjorde var att ringa vardarna och boka in en extra natt. Sedan gav vi oss ut pa en lang, lang strandpromenad och njot av den fantastiska naturen och det fina, men blasiga vadret.
Dagen efter var alla hjartans dag. Det firade vi med att: ata picknick uppe pa en klippa och kolla ut over delfinerna som simmade i viken. Magiskt. Vi besokte ocksa den forstenade skogen, som uppkommit genom att lava tackt over det som en gang varit en skog. Vi satte oss langst ut pa en klippa och kollade pa havet och pratade om vagornas interferens (fysiknordar) och blev sedan splashade av en jattevag. Haha, ratt at oss. Men det gjorde ingenting, for vattnet var relativt varmt,och det fanns torktumlare i vart beach house. Vi lagade en himmelsk pasta carbonara till middag som inneholl bacon, gradde, smor, potatis och diverse gronsaker vi hade over. Vi ar faktiskt omattligt stolta over vara kockkunskaper sahar langt. En mycket bra alla hjartans dag avslutades med att vi gick till Curio Bay och kollade nar delfinungarna blev matade av sina mammor, Fantastiskt. Om ni nagongang aker till Nya Zeeland sa ar the Catlins verkligen ett maste!

Livs levande riktigt vilda

Duniden ar kant for Otagohalvon. Dit skulle vi! Potatissallad var gjord och vi redo men inte Lisas mage... Paula lamnade stackars Lisa och magen hemma och begav sig ut med loftet att de skulle gora samma resa nasta dag. Vi hade fatt veta att albatrossar bodde pa halvons spets, vilken ar den enda plats i hela varlden dar albatrossen bor pa fastlandet (Om man nu kan ta on NZ som fastland men men). Paula kom pa den ultimata (tjaa...) iden att ga till albatrosskolonin. Det avr langt, pa riktigt! Blasigt skulle det visst vara for att man skulle se dem och blasigt var det. Sa blasigt att Paula kunde kanna sina tajta jeans fladdra lite och val framme vid kolonin blev stor del av potatissalladen fiskmat da den blaste ur matladan. Paula stirrade lange och lyckades se tva albatrossvingar men ingen riktigt fagel. Blasigt var det dock, och kallt. Battre var det pa Sandfly bay dar solnedgangen var magisk och hon hittat sallskap av tva Schweizare att ova tyskan men. Pingviner sag vi dar, och sjolejon! sent kom Paula hem for att hitta Lisa och en battre mage nerkrypen under tacket och redo for att hora om dagens aventyr.

Glad mage och ny dag begav vi oss ut till halvon igen med massor av potatissallad och kakor. (Vi bada lider av nagot slags alvarligt Mariekex beroende och behover laggas in for avvanjning vid hemkomst. Tanker ersatta beroendet med bland annat min mormors bullar). Det var soligt och vindstilla. Paula berattade for Lisa att det till och med vid gardagens vinsforhallanden hade varit svart att se de massiva pippifaglarna. Vi stallde in oss pa att vi bara skulle pa en liten vacker utflykt. (Och vi planerade ingen tva timmar hajk som Paula dagen innan) Vi sag, trots vindstilla, mist 20 albatrossar och nagra pa ca 5 m avstand. Sa haftiga djur. Paula var lite besviken dock pa att de var en slags enorm fiskmas. (Eller Fladdermas som Lisa rakade utrycka sig och har nu etablerat ett nytt Paula favvo ord) Paula hade nog tankt sig att det skulle vara nagon ny sorts svart vit fagel. Men haftiga var de och vi satt lange och spanade innan vi gav oss vidare for att spana pa Pingvinerna. Vi traffade dar ett par alanningar. Paula fick en till aha upplevelse nar hon forstod att alanningar inte pratar som mumintrollet. Lite besviken blev hon... muminsvenska ar den basta! Vi gick alla utmed stranden och spanade pa pingviner. Alla spanade och Lisa sag dem. (Hon var sen snall och visade oss var de var sa att vi ocksa fick se) Paula sag inte ens det enorma sjolejonet som sag ut som en stock. De visade tanderna och skvatte sand pa henne och en alanning... Laskigt men haftigt. The Yellow Eyed Penguine ar den ovanligaste pingvinen i hela varlden sa vi hade tur!

Efter dessa aventyr var vi inte klara med djur och vart nasta stop skulle bli The Catlins langt ner i soder!

//Paula

The Red Zone

Christchurch, New Zealand. We made it here.

Forsta kanslan i Christchurch var: Antligen! Antligen ar vi har! Antligen pa Nya Zeeland.
Andra kanslan var: Oj... Sa tomt det ar har...
Jordbavningarna i Christchurch som skedde under 2011 hade verkligen slagit ut staden betydligt mer an vi var forberedda pa. Hela stadscentret hade blivit avsparrat, och var numera "The Red Zone". Var annars sa alskade Lonely Planetbok var inte sa anvandbar, eftersom allt den hade att visa lag i det numera avstangda statscentret.
Men det som fanns att gora gjorde vi sa klart! Vilket innebar den botaniska tradgarden och ett museum. Och gick langa promenader, och konstaterade att Christchurch hade varit en vacker och synnerligen engelsk stad innan jordbavningarna. Det var skont med lite tid att bara stanna upp och kanna att vi kommit fram, vanja sig till den nya tidszonen (for vissa tog det langre tid an andra...) och organisera infor kommande aventyr.
Vi overvagde for en kort sekund att hyra en bil eller campervan for att kunna ta oss runt dit vi ville, men oroa er inte kara foraldrar. En valdigt KORT sekund. Sedan glomde vi den iden. Efter lite overlaggningar vilka olika alternativ som fanns kom vi framt till att det basta nog var att kopa ett busspass over 40 h, som vi far sprida ut hur vi vill.
Vi blev nojda med vart beslut och firade det ,med en pasta pesto. Det ar lite ovant att numera laga sin egen mat, men an sa lange funkar det fint. Pa aterhorande!

Veckors nomineringar

Vi ar nu i Christchurch, den jordbavningsdrabbade vackra staden. Det ar bra med oss och nagot jetlag-ade har vi atit middag kl 10 och ar fortfarande pigga... Vi aterkommer med ett langre inlagg om resan hit snarast men nu : Nagra veckors nomineringar:

...

Veckands otursurk 1: Paketet som inte kunde skickas fran Malaysia pga. stangt postkontor. Tack Willy for hjalpen!
Veckans turistmiss 1: Att sta 50 meter fran Petronas Towers men bara se ett av dem. Vi var ju bergsakra pa att det skulle vara tva sa darfor fragade vi en narstaende vakt var de beromda tornen lag. Pinsamt!
Veckans bevis pa att Lisa spelar for mycket Tischu: Hon vacker Paula for att diskutera upplagget kring Stegbomber och Grand Tischu. (Till och med efter att vi haft den avslutande turneringen i Dalat)
Veckans favoritbjorn: Den Irlandska pysslingsbjornen
Veckans premiar: Ullis forsta ak i en Gondol. Resulterade i svag gondolsjuka...
Veckans lyxigaste: Nattbussen fran Dalat till Ho Chi Min
Veckans mest saknade: Ullis och Ylven
Veckans hjalte: Den snalle mannen som gav oss sin middag pa flyget (Lisa hade inte atit mycket den dagen... Kan ni tanka er??)
Veckans mest ambitiosa: Lisa som pimpar sin ryggsack "Stewart" med bla pase och silvertejp for att skydda honom mot knark pa flygplatsen.
Veckans otursurk 2: Lisa som fick sin handvaska nerkissad av den enorma jamande hankatten pa hostellet i Kuala Lupur. Detta utloste stora Melissasakningar da en civiliserad katt behovs.
Veckans turistmiss 2: Att vi inte insag vilken dod del av staden Christchurch vi bor i da hela centret ar avsparrat och ser ut som Manhattan i "I am Legend" Laskigt!!
Veckans showing off: Lisas spagathandvolt pa 2167 moh
Veckans samsta ursakt for att inte behova ga pa date med en Amerikansk Marinsoldat: Paulas mumlande att Vi maste hrm... Ga till biblioteket...
Veckans mest otippade: Att vi flera ganger blivit tagna for tvillingar!?
Veckans nervosaste: Korsa NZ gransen med jordiga gympadojjor fran Vietnam.
Veckans farligaste: Christchurch golfbana som ligger inklamd mellan parkstigar, bankar och bilvagar...
Veckans vanligaste: Killen som bad sin kompis pa telefon att vanta for att kunna halsa pa gatan. Nya Zealandare ar i allmanhet valdigt trevliga!
Veckans miss i storsta allmanhet: Rakade lasa oss ute ur hotellrummet. Tva ganger i rad. Paula skickade LIsa andra gangen medan hon sjalv gomde isg i duschen...
Veckans samsta timing 1: Jordbavningsefterskalvet som intraffade under en skypedate mellan Paula och hennes foraldrar. De blev nog allt lite oroliga...
Veckans samsta timing 2: Jordbavningsefterskalvet som intraffade nar Lisa var sa inne i sin skype-date att hon inte ens markte det...

Vi har det bra i har i Christchurch (Chchch) pa aterhorande snart!

//Paula och Lisa

Snart pa vag!

I kvall sa lamnar vi asien och drar vidare mot det land jag sa lange dromt om att besoka, Nya Zealand. Sista dagen i Kuala Lumpur har varit lite konstig och surrealistisk men verkar leda oss fram mot slutmalet: Flyplan i kvall.

I gar besokte jag marknaden for att utoka mitt stora forrad av sjalar. Det gick prima. Mina sjalar gar alla i nagon rod nyans dock... haha! Sedan hamtades Lisa upp pa hostellet och vi begav oss mot the Goldern triangle, efter en trevlig lasagnelunch i China town (Wooaaa vad trott jag ar pa asiatisk mat och skams lite over att jag valde lasagne...). Lisa tog in pa det kanda shoppingcentret med inomhus bergochdal-bana dar hon klippte sig med stora tvivel hosen Junior Stylist for 30 Rm (Mycket fint enligt Paula med Lisa tycker att snedluggen gar att diskuteras) och jag begav mig mot elekronikaffaren dar det var dags att ersatta min sonderfallna kamera med nagot tuffare, blaarem 14 mega pixligare och panormainstallning fran Fujifilm. Riktigt underbar ny kamera.

Pa kvllen foljde jag med de schwiziska vannerna ut pa lanternfstival for att ova tyskan. Vi upptackte da att halva Indiens befolkning hade tangt sig in i China Town for att ocksa fira festival.. haftigt!

I morse vacker en sjuk Lisa mig och vi packar ihop vara vaskor for att ge plats till nasta gang. Lisa kund inte ha valt en skummare dag att bli soffliggandes med ont i magen. Det pagar namligen drakfestival pa gatan. Femtioelva slagverksband drar runt med dansande drakar som ater vitkal som hangsut fram husen. Det vimlar av hogljudda manniskor och det ar otroligt kvavt varm och fuktigt i uften. Ar nog inte speciellt roligt for stackars Lisa. Jag har forsokt fixa infor avresan och med tva stora plastpasar till hemskickande paket banade jag mig ivag genom alla drakar och folk for att besoka postkontoret. Efter en smarre brottningsmarsch kommer jag fram for att inse att drakfstivalen och hindu-grottfestivalen lett till stangning avpostkontoret fram till onsdag... alternativen ar att lamna grejerna med den snalla hostelkillen eller slapa vidare dem till Nya Zealand for dyrare hemskickning darifran... Hmm. Vi ska nog komma pa nagot. Nu har vi i alla fall fatt biljetter utskrivna, vaskor packade och vet varifran vi maste ta bussen. Vi har fatt Lisas regnskydd tvattat (Den enoma jamande hankatten som bor pa hostellet hade anvant lisas regnskydd som toalett). Det enda som ska redas ut ar hur viska gora med vara prylar... Och sa vore det ju braom Lisas magkunde overtalas till att bli friskus igen.

Olika saker jag inte kommer sakna fran Asien:
Lukten av duriam frukten som overvalmar en pa gatan
Frasen: Tuck Tuck Miss? No sir... Tuck Tuck tomorrow miss?? GHA!!!!!
Konstat smutsiga naglar och det uppenbara behovet av manikyr trots att man svarar nej till alla manikyr forsaljare
Det svara valet mellan antarktisvindstorm fran flakten eller finsk bastu i sovrummet.

Nasta gang ni hor fran oss ar vi soder om ekvatorn sa langt man kan komma fran Sverige. Konstigt!

Paula

Twin towers

Varit uppe i världens högsta tvillingtorn - check.
Shopped 'til we dropped - check.

En bra dag helt enkelt!

Tornen var mycket höga, high tech och spännande. Vi fick köa från ca sju på morgonen till halv nio, för att få biljetter, men det var det värt. Vi hade ju frågespelet M.I.G med oss, då är lite väntetid inga problem. När de äntligen öppnade biljettkassorna var det fullt med folk i kö, men vi lyckades ändå få biljetter till den andra visningen med start 9.15.
Visningen startade med att en projekterad bild av en dam på gas (och inte på en vägg) hälsade oss välkomna till världens hösta tvillingtorn. Asiatisk show time. Sedan fick vi åka upp till the Sky bridge, ca 120 m över marknivån. Bron är inglasad, och man hade en väldigt vacker utsikt därifrån.
Sedan fick vi fortsätta med den skrytsamma datorhissen ända upp till Observatory Deck, 320 m ovanför gatorna. Mycket coolt! Har man varit i Burj Khalifa, Dubai, så tappar man perspektiv på allt vad höjd innebär, men jag kan säga att utsikten var väldigt vacker och häftig ändå. Absolut värt 50 RM. (ca 125 kr)

Sedan gick vi och kände oss famous på den upphöjda inomhus walkway som finns från Petronas Towers till the Golden Triangle, alltså området där alla fina shoppingcenter finns. Vi köpte något i nästan varenda affär vi gick in, och var mycket nöjda med våra fynd.
På vägen ut ur shoppingcentrat såg vi en folksamling, och förstod att det rörde sig om någon sorts utställning.
Det visade sig vara United World Buddy Bear Tour. En världsutställning för ca två meter höga björnar, en från varje land som står och håller varandra i händerna. Ja, björnstatyer alltså. Varje lands björn var designad av en från det landet känd designer, i uppdrag att porträttera sitt eget land. Bland annat så var USAs björn frihetsgudinnan, Irlands var en orangegrön pyssling och Iraks såg ut som en porträtt ur Tusen och en natt. Det var väldigt roligt att gå omkring bland alla björnar och gissa nationalitet och det budskap som designern ville få fram. Sveriges var en "vanlig brunbjörn" klädd i vit skjorta och midsommarkrans. Över ena foten låg en notblad med texten "Rönnerdahl han svänger sina lurviga ben..." Fint! Den tog vi kort på och posade med såklart. Finlands Björn var målad som landskapet i en Paasalinna roman. Som ni hör så älskade jag dessa björnar.

Eftersom vi spenderat så mycket pengar på shopping fick det bli en billig middag från Seven Eleven som avnjöts med andra resande på vårt hostell. Jag börjar känna mig allt mer färdig med Asien och är väldigt spänd inför det som komma skall!

//Lisa

KL -

Tjolahopp!
Nu är vi framme i KL, alltså Kuala Lumpur. Vi tog oss hit med en ytterst lyxig nattbuss från Dalat, och sedan ett tvåtimmars flyg med AirAsia. Tro det eller ej, vi fick plats med knäna i det asiatiska lågprisflygbolaget!
Resan hit gick alltså utan problem, och nu har vi gjort oss hemmastadda i en sovsal som delas med två andra damer på hostellet Birds Nest. Det är första gången vi sover i sovsal på resan, kul! Definitivt inte sista.

Nu ska vi ut och äta middag (riktigt mycket middag eftersom vi måste se till att utnyttja sista helgen i Asien). Sedan blir det en tidig kväll och ladda för Petronas Towers och shopping imorgon.
//Lisa & Paula

Dalat - en annan del av Vietnam

Efter ganska många dagar i hettan var vi otroligt lättade när vi klev ur bussen i vackra Dalat med sitt svala klimat. Vi hade hört att Peace Café skulle vara nice och tog därför in på Peace hotel i ett rum med balkong!! Precis som vi gjort större delen av resan bodde vi alla fyra i samma rum, och det var mycket mysigt såklart.

Första dagen i staden besökte vi arkitektmiraklet Crazy House. Det är designat av en mycket känd kvinnlig designer som vi tyvärr glömt namnet på, men hon kom från Dalat i alla fall. Vi klättrade runt och tittade på rummen med kängurur och träd och spindlar, och kände oss som tioåringar på ett nöjesfält. Sedan träffade Paula två tysktalande män och övade tyska medan de alla tre vandrade runt den lilla sjön i Dalat.
Miljön i Dalat är bergig och vacker och utstrålar aktivitet. Självklart drogs vi med av omgivningen och dag två upptäckte vi en Gondolbana som gick till en vacker sjö. Där åt vi picknick, spelade tichu och njöt av naturen medan vi laddade för nästa dags stora prövning.

Dag tre var nämligen dagen då vi skulle bestiga Lang Biang Mountain, det högsta berget i omgivningen. Vi gick upp tidigt och tog en taxi till bergsfoten. Sedan började vandringen. I början var gick vandrigsleden på en vandringsstig som låg i solen med tallskog omkring, vilket gjorde att det kändes nästan som att vi var hemma i Sverige. Men så fort som asfalten tog slut förändrades naturen som genom ett trollslag, och vi befann oss plötsligt i en vietnamesisk djungel. Både vegitation och det djurliv som vi kunde höra var imponerande. Samtidigt började det branta på ordentligt, och trots att vi numera var i djungelns skugga var vi tvungna att ta vattenpauser oftare. Efter ca två och en halvtimmes trekking hade vi avverkat de åttahundra höjd eterns och befann oss uppe på toppen, 2167 meter över havet. Det var en mäktig känsla, det kunde till och med Ullan intyga, gruppens expert som gjort en åttadagarstrekk i Nepal. Bergstoppen nådde precis över trädgränsen, så vi hade en fantastisk utsikt över hela Dalat och omkringliggande landskap. Uppe på toppen tog vi en välförtjänt snackspaus, och Lisa firade gruppens framgång med att göra en spagathandvolt.

Sedan tog vi oss an ner vägen, som vi hade fasat lite för pga de branta och hala trappstegen. Djungeldelen gick mycket bra, men när vi kom ner till asfaltsdelen så kom det. Regnet. Regnet med stort R. På bara några sekunder var vi genomblöta, och då var det inte så mycket att göra åt saken. Det var bara att gå den knappa timmen som var kvar tills vi var nere vid bergets start. Vi var kort sagt dygnsura när vi var framme. Då var det himla skönt att snabbt få tag på en taxi, komma hem till hotellrummet och ta en varmdusch.

Denna kväll var den sista kvällen som vi alla fyra tillbringade tillsammans. Det firade vi såklart efter bästa förmåga. Vi lyxade till det med jordgubbar (odlade i Dalat såklart), salta kex, charader, jordgubbsvin, finmiddag på Peace Café och Tichuturnering. Resans slutgiltiga tichumästare blev Paula & Ullis!
Kvällen var mycket mysig, och ett värdigt avslut för vår tid tillsammans.

Ylva och Ullis gav sig iväg tidigt imorse, mot nya äventyr. Lisa och Paula har tagit en lugn dag på Peace café och laddat batterierna inför det som komma skall. Nu väntar nattbuss tillbaka till Saigon, och därifrån ska vi flyga till Kuala Lumpur. Så dagens uppgift var att hitta en skrivare och skriva ut biljetten, och den uppgiften klarade vi med bravur. Vi har även hunnit med diverse Skypedejter, ätit god mat, lyxar till det med glass, och träffat ett mycket trevligt norsk/hebreiskt/kanadensiskt gäng som vi spenderade tid med. Så nu känner vi oss redo för ännu ett resdygn. På återhörande! /Lisa & Paula

RSS 2.0