Nyarsaftons morgon

En forkylning har lagt sig over lagret och vi har tagit det lugt och druckigt massor av juice. Endast Lisa (Som nu badar spelar frisbee och tar livsfarlig Thaimassage) Erik (Som tror att hans immunforsvar ar superman) och Paula (Hennes Whiskey bidrar till att hennes immunforsvar faktiskt ar superman) star helt friska fortillfallet. Men det stoppar oss inte for att planera for en festlig om an lugn nyarsfton. Som nyarspresent dok igar Karin och Oacar upp. Karin har legat inlagd pa sjukhus i Malaysia da hon aldrig blev bra efter magsjukan i Dheli. Nu ser hon riktigt pigg ut och det var riktigt kul att de kommit hit till oss. Gruppen ar nu sa stor som den nagonsin varit och Paula, Lisa, Jenny, Ylva, Ullis, Kerstin, Olle, David, Erik, Oscar och Karin trivs bra ihop. Planen for dagen lyder: Yoghurtfrukost pa graset utanfor vara bungalows, solkrams kletning i massor och sen stranden med vagsurfning (Alla har olika tekniker men Ylvas halla for nasan vagdukning ar hittils den mest effektiva, Sjalv saknar jag starkt pappas luftmadrass da den ar oovervinnelig i vagorna). Lite Volleyboll spel. Lunch!! Mer mys (Vid det har laget har nog t-shirten klattspa pga solen...) pa stranden och tillslut solnedgangen. Vi planerar in en finare middag da manga tankt bestalla lyxig fisk och tanker ocksa skicka upp en stor varmluftsballong for det nya aret. I morgon har Lisa och Jenny bokat in en snorklingstur med Mr Chu (Jennys kompis) och det kommer nog att bli riktigt haftigt. Snart borjar gruppen losas upp igen och i olika grupper och ordningar tanker vi utforska sydostasien. Det kanns som att det borjar lite pa riktigt nu! Gott Nytt ar!! Paula

Livet i Khao Lak

Hej alla mammor, mormodrar, gudmodrar och alla andra som laser det har!
Jag har fatt lite oroliga forfragningar via mail och vill bara understryka att jag lever, mar bra, har en kul resa och allt sant dar. Det ar bara det att jag hostar ratt mycket och vaknar varje morgon med halsont. Det ar ju inte speciellt farliga symptom, men synnerligen irriterande, sa darfor forsoker jag vara duktig och lata bli bad, volleyboll, massage etc. tills jag blir av med hostan. Men jag mar BRA. Kande att jag verkligen fick lov att understryka det.

Dock sa hittar vi pa en massa roliga saker att gora har i Khao Lak anda, aven om jag inte ror pa mig sa mycket. Vi hanger pa stranden, ater god mat, promenerar i varmen, hamnar i langa intressanta diskussioner och spelar mycket spel. Lever livet helt enkelt. Jag ar fortfarande razzlemastare, men maste tyvarr erkanna att Paula har titeln i Stad och Land. Erik och Olle leder an sa lange fyrmanswhistligan. Jag och killarna ar lika sporttokiga allihopa, sa vi har gjort ett intert Tour de Ski tips, det ska bli spannande att folja. Aterkommer med resultat.

Det ar skont med strand och semesterdagar, sa vi passar pa att njuta sa mycket vi kan innan det blir mer upptacksresa igen pavag mot Kambodja och Vietnam. Sjalv ar jag aven valdigt sugen pa Laos, men vi far se hur planerna blir. Nu ska vi nog kora en omgang yatzy innan det ar dags for middag. Sen kommer Jenny ocksa forresten, hon ska vara har over nyar och sen chilla pa stranden i tva veckor. Valdigt skoj att hon ocksa kommer! Stor kram! /Lisa

Bob Marley och Svenskar

Sitter nu i khao Lak (Stavar ofta som grannkatten...) valdigt solbrand och ser kanske lite ut som min nyinkopta vinroda klanning. Vi har haft en jattebra dag pa stranden och badat och latsas sufat pa vagorna. Lisa har varit duktig med kurering och undviker bad tills dess att hostan lagger sig helt. Men hur hamnade vi har da?! Jo vi satt oss ner alla 8 personer och diskuterade. Och diskuterade och diskuterade lite till. Aspekter som sjosjuka, strand, bat, buss, tag, norr, soder och kanske lite upp och ner.. En lang tid forflot och guidboken lastes flitigt. Beslut som innefattade allas onskningar togs och har bor vi nu i trevliga bungalows och njuter av det riktiga semesterlivet som kanske inte ar backpackers forunnat. Jag ser det lite som ett studiebesok att spana pa svenskar pa semester. Har koper man djungelvral, expressen, sylt, gott och blandat med mera pa supermarket och det kittlar lite irriterande i en packpackers ogon att inte lyckas resa ifran sitt hemland. Nar jag dock hittade mina Schweiziska (jag bodde i Schweiz forra aret for er som inte kanner mig sa bra) favvo halstabletter slappte jag pa mina importhatar principer och kopte skamset en forpackning... Mycket mycket gott!!! Kanske blir det en forpackning djungelvral ocksa... Men vart kommer vi ifran da?? Ton Sai beach behover helt klart en bra utvecklad beskrivning eftersom det ocksa var intressant pa manga satt. Ton Sai beach visade sig vara Thailands framsta klattrings strand och jag ALSKAR klattring. Overallt gick folk runt med klattringsskor och karabinerhakar. Paula stortrivdes i denna aktiva miljo da varken hennes talamod eller kansliga hud klarar av att ligga pa stranden hela tiden. Med klattring kommer ju ocksa vissa attribut som dreads och posiga byxor och slacklines och lite mer dreads och reagge musik och det hade jag nog inte riktigt fattat under min tid som klattrare i Schweiz.. Alltsa att man borde se ut som Bob Marley for att halla pa med denna underbara sport haha. Kvallarna pa Ton Sai spenderades pa reagge bar med live band. Dansandes eller slagna i Biljard av Rattviksligan Lisa och David.. Nar jag sedan sag en 1,5 meter land varan (!!!) ga over vagen framfor mig pa vagen till kusintraffen kunde jag inte halla mig pa marken langre och en klattringskurs bokades in pa annandagen. Antligen fick jag klattra igen och jag tyckte sa synd om Lisa som inte kunde folja med. Men det betyder ju att vi lar gora ett nytt klattringsforsok nar Lisa mar battre. Vi var fyra tjejer som begav oss pa kursen och vara Bob Marley kopior tilll klattrings guider var sa coola och inspirerande. Jag var helt slut nar jag val tog mig hem och har fortfarande traningsverk som kanns nar jag skriver pa datorn haha. Ska nog darfor sluta skriva nu och onskar er alla en trevlig kvall dar hemme efter stormen. Paula

Veckans nomineringar

...veckans turistmiss: Da vi blev lurade av tuck tuck chaufforer att Grand Palace var stangt mellan klockan 12 och 14 for allmanheten och endast oppet for buddhister. Daremot erbjod de sig att billigt kora runt oss till kringliggande tempel. ...som visade sig vara en, forvisso mycket vacker och stor Buddhastaty, en resebyra dar de ville att vi skulle boka resten av var tur och ett stopp dar vi aterigen skulle latsas kopa balklanningar. Hm. Nar vi sedan blev skjutsade tillbaka till palatset blev vi skjutsade till huvudingangen och forstod sa smaningom att palatset alltid hade varit oppet for alla, och vi bara hade blivit lurade for att av forra chaufforen att bli avslappta vid BAKSIDAN av palatset. Suck. Snacka om lattlurade turister. Lisa blev sa sur och ville inte sponsra turistnaringen nagot mer genom att ga in i palatset, utan satte sig utanfor och laste bok. Paula daremot ikladde sig langkjol och langarmat och begav sig in i palatset och tyckte det var val vart pengarna. ...veckans otursurk: Lisa, som har gatt och hostat hela veckan och darfor knappt badat, inte klattrat eller fatt thaimassage. Men det kommer! ...veckans basta manniskor: lostintransasia.wordpress.com ganget som numera ar vart resesallskap. Fantastiska manniskor! ...veckans overdrivare: Ullis. Ett overdrivet sjalvklart val. ...veckans japaner: den japanska familjen utanfor det kungliga palatset som var sa hemskt inne i sitt fotograferande att de inte markte nar deras lilla chihuahua rymde och sprang in pa den heliga grasmattan till palatset for att utratta sina behov... Nar de sedan upptackte den lilla rymlingen fotograferade de mindre och rodnande desto mer. ...veckans forolampare: Paula, som inne i det Kungliga Palatset satte sig pa golvet med fotsulan rakt emot den stora Buddhan. Buddhan blev mycket offended, och en vakt fick saga at Paula att andra stallning. ...veckans jultomte: Ylva, som tagit initiativ till hemliga tomte-leken och dessutom tillsammans med Kerstin virkat sma julstrumpor till alla med godis i, som de delade ut pa julaftonsmorgon. Stor eloge! ...veckans statsminister: Erik, pga ytterst valformulerat och avancerat sprak, otrolig retorik samt en formaga att alltid ha en speciell asikt i alla saker och ting. ...veckans pobel: David, pga avgudar Erik. ...veckans Razzle-mastare: Lisa. Utan tvekan. Rena rama utklassningen. ...veckans standardsattare: Kerstin pga det som hande pa julaftonskvall. ...veckans klattrare: Paula. Antligen!

Merry Christmas

Hinner med enn snabbinlägg såhär innan middag.

Vår julafton i Krabi har hittills varit fantastisk.
Den har firats på stranden för Lisas del, och inne i Ao Nang på lunchdejt med kusinen för Paulas del. Klockan 17 samlades vi ihop hela gänget av Paulas (och numera också Lisas) kompisar och gjorde det bästa vi kunde för att uppehålla jultraditionerna. Erik fixade en julgran (julpalm) att ställa på altanen till vår bungalow och där vi la alla julklappar. De andra lekte nämligen hemliga tomte-leken och hade i smyg köpt julklappar till en person var. Paula och Lisa var inte med eftersom vi hade anlänt till gänget så sent, men tydligen hade vi varit snälla ändå, för vi fick ändå julklappar bestående av tygsmycken och en frisbee. Sedan spelade vi julmusik, sjöng och åt slutligen tårta som Kerstin hade fått med sig på vägen. Snart ska vi gå och äta middag. En superb julafton, såhär långt! Nu ska vi gå och äta middag.
God Jul! önskar Thailandstomtarna


Intressanta iakttagelser i Bangkok

* Bangkoks tåg och tunnelbanor har ett system som gör att det är mycket lätt att hålla koll på var man är, och när man ska gå av. Ovanför varje dörr sitter en karta över alla stationer, med tillhörande lysande lampor. De stationer man har varit på lyser rött, och de stationer man ska komma till lyset grönt. Detta underlättar otroligt, särskilt eftersom det inte alltid är så lätt att urskilja stationernas thailändska namn i högtalarna. Något för Stockholm att ta efter.

* Bangkok är överlag väldigt turistanpassat med text på både thailändska och engelska. Detta gäller dock inte vid gatunamn eller gatukorsningar. De räknar tydligen kallt med att turister inte ska kunna läsa kartor. Eller så vill de bara kunna tjäna ännu mer pengar på taxi.

* Ska man åka taxi eller tuck tuck ska man bestämma priset först, innan man åker iväg. Och kolla ifall överenskomna pris inkluderar "stopp". Isåfall ska man alltså gå in på olika tygaffärer och låtsas köpa klänningar i 10 minuter, för att tuck tuck chauffören ska få en bensinkumpong. Tyvärr så vet ju skräddarna om vad som pågår, och vill inte låta en titta på olika tyger, modeller etc. om man inte LOVAR att köpa något först, annars blir man utslängd. Det krävs alltså en skådespelarinsats à la Lisa & Paula för att klara det. (Vi sa ja till stopp en kväll, sen aldrig mer.)

* Backpackers är en otroligt social och trevlig ras.

* Thailändska kvinnor är otroligt välklädda och vackra.

* Har man någongång trott att "alla asiater ser likadana ut" bör man besöka Bangkok. Det stämmer inte. Punkt.

* Thailändare förstår inte vad man menar om man frågar efter underground. MRT är det som gäller. Vi har en eftermiddags erfarenhet av rundfrågning, tro oss.

* I Thailand finns inga trafikregler. Och de få som finns gäller bilar och mopeder, definitivt inte tuck tucks.

Ikväll ska vi lämna Bangkok bakom oss för den här gången, det är möjligt att vi återkommer hit senare på resan igen. Med nattåg ska vi alltså ta oss till Krabi för att fira jul med Paulas gäng på Tonsai Beach. Jag är oerhört pepp på att träffa dessa människor, samt bada, och Klättra!!! Förhoppningsvis blir det en del vattensporter också, som det blötdjur jag är. Och imorgon får Paula se sin första strand någonsin, hur fantastiskt är inte det?
Det är möjligt att vi inte kan blogga igen innan julafton. Isåfall vill vi önska er alla en riktigt GOD JUL!
Kram /Lisa


förkyld morgon

Att lisa ligger invirad i en stor filt och sidenlakan känns otroligt konstigt när jag vaknar. Förkyld och en förkylning som ska botas med en förmiddag på hotellet och apelsiner för 2,8 kronor iställe för de hutlösa tio haha. Det här är tredje gången vi försöker publicera detta inlägg och går det inte nu är det nog ödet att vi inte ska blogga om gårdagen... Igår var nämligen en BRA dag:-) till att börja med så fattade vi oss änligen på tunelbanan(där jag nästan blev av med min älskade schwizerkniv i säkerhetskontrollen). Vi tog oss till tågstationen där vi fick tag på de två sista biljetterna till krabi. Ankommer runt lunch kära lostintransasia vänner:-) utanför tågstationen blev det auktion mellan tuck tuch chaufförer med oss som utropsobjekt. Vi kunde därför välja och vaka bland priser och tog oss billigt till världens största guldbuddha. Den var så vacker och enorm att vi stannde jättelänge.

Fotnot: Världens största gyllene Lisa, och Buddha. Detta ledde till min första erfarenhet av lisahungersnöd. Lisas matradar sog på och stället avsöktes på två sekunder med inställningen MAT NU! Vi hamnade på en trevligrestautang trots att buddhan befann sig i chinatowns mekaniska kvarter... Paltkoma drabbades vi av och vi satt länge kvar och smidde planer kring kul spel på resa. Golden mount wat saket var nästa stopp och det var så häftigt. Drabbades nog av någon typ av buddhistiskt lugn där på toppeb av kullen i solnedgången medan klockorna klingade och buddhistik musik i högtalarna. Lisa tyckte klockorna var så fridfulla att hon tänkte installera några hemma.

Fotnot: Vackra Paula påväg ner för Golden Mount. Hon ångrade sig dock så ni behöver ej skaffa hörselkåpor till Ville! Snällt men betämt blev vi ombedda att lämna templet då det skulle stänga och vi begav oss mot kaosanroad. Turister i massor men turister är ju också massor av vårt slag: backpackers!!! Lisa blev påverkad av stämmningen på gatan och köpte mat i ett gatukök. För säkerhets skull fick hon lite lite av min hålla migfrisk medicin ordinerad av pappa). Jag vågade mig int på gatan ännu utan tog in öå restaurang där de visad en match ur championsleague. Lisa lärde mig och två australiensare allt om fotboll och allt det här resulterade i en hemlig förälskemse ( inte mängre så hemlig hehe) i manchester citys målvakt mi inte på gatan ännu utan tog in på restaurang där lisa lärde mig och två ausgraliensare allt om fotboll. Det ledde till att jag lider av en hemlig( inte längre så hemlig) förälskelse i manchester citys målvakt haha. När vi sedan gick in på en bakpacker packad pub kände vi oss väldigt glada över att ha träffat detta gäng med trevliga roliga öppna typer varav två misstänks vara fuskfinnar då de inte vågade prat finska med lisa... Vi kände oss också som nybörjare eftersom vi var bleka som lakan och inte skaffat alla backpacker attribut ännu.. Typ träsmycken och flätor i håret haha. Idag har varit en lugn dag. Lisa sover och äter medicin och hoppas bli bättre snart. Jag har tvättat och läst och lyssnat på musik och läst och skrivit dagbok. Men en lugn dag var skönt :-) i morgon kväll reser vi vidare med nattåget för att träffa lostintransasia.wordpress.com gänget i krabi:-) ser mycket fram emot det!! Ha det bra alla så hörs vi snart igen!

Veckans nomineringar

Varje vecka så tänkte vi ha ett antal nomineringar som vi tycker förtjänas nämnas. Nu har vi i och för sig inte varit ute en vecka än, men vi har en vecka full av förberedelser bakom oss och vi är väldigt peppade. Så nu kör vi!

...veckans turistmiss: när Paula blev lurad att betala 10kr för en apelsin. Det är ju dyrare än hemma för sjutton.

...veckans Otursurk: den stilige fransmannen som försökte lyfta av sin väska från bagagebandet. Oturligt nog fastnade en av väskans remmar i banden, och han fick springandes följa med väskan ett helt varv runt innan han lyckats lirka upp väskan. Då inser han att det inte alls är hans väska, utan den tillhör Lisa som artigt tackar för hjälpen.

...veckans rekord i personer på en vespa: 4 stycken. (Vi var inte med, Mamma. Lovar!)

...veckans konstigaste ställningar: Lisa, när hon sover på planet. Hennes kropp är alldeles för böjbar för dens eget bästa.

...veckans Oscarstatyett: till Lisa och Paula för utmärkt skådespeleri vid vilseledande av skräddare. Allt för att få åka billigare tuck-tuck.

...veckans kändisspotting: stjärnorna i Manchester United visade på film vad man inte får göra ombord på Turkish Airlines. Paula var mycket road, Lisa rynkade mest på näsan över klubbmärket.

...veckans guldstjärna: till snälla Erik som donerat bort en av sina dr Bronners tvål till oss. Stort tack!

...veckans räddningsinsats: när Sinikka slängde sig framför tåget i Falun för att hindra tåget från att åka utan Paula... Nästan. För Paula hann ju med typ två minuters marginal. Men ändå, det är tanken som räknas!

...veckans standardssänkning: vi duschar numera med rumpduschen istället för standardslangen då den har mycket bättre tryck.

Det var allt för denna gång. Bangkok är fantastiskt. Vi hörs!


Hänger i bangan som Ylva skulle sagt...

Vi har kommit fram!!!! Men innan dess hände massor av saker haha. På Arlanda åtnjöts en lyxig cesarsallad samt räkmacka på restaurangen Stockholms fisk. Det är det enda stället man kan äta på så sent och vi hade då god anledning att lyxa till det! Turkisk airlines var helt underbara med mat servering och massor av bra underhålning. Lisa blev mästare i sudoku och Paula såg hela två filmer. Mellan de båda flygen skulle fjorton timmar på Istanbuls flygplats avverkas. Vi bildade läger och hängde upp blöta handdukar och laddade telefoner.

Självlart blev det många spel också och Lisa lärde sig allt om spelet tischu för att kunna utmana paula och Ylva i deras favvospel. Paula ser redan stor risk för konkurrens. Väl i bangkok fick paula en chock över hur lugna thailändare är. Inga taxi snubbar som jagar en utan man radar upp i kö där man tilldelas en chaufför och bil.

Vårt nya guesthouse hem al Fatima är toppen och vi älskar familjen som driver det. De lagar underbar mat och erbjuder gratis internet på rummen. Det ligger en aning långt ut men vi är redan mästare på sky train systemet samt på att haffa tuck tuck! Vi var mycket trötta när vi kom fram till hotellet men på eftermiddagen utforskades chinatown.

Dagens turistmissar.
Prutar bara halva priset på tuck tycken som krävde oss på femhundra baht.
Köpte apelsiner dör tio kr styck!
Och gick med på att gå in i tre tyg affärer och låtsas vilja köpa balklänning till Lisa för att få rabatt på tuck tuck... Haha vi blev mästare! /Paula

Fotnot: Slitna tjejer efter 14h väntan på flygplatsen i Istanbull. Humöret är dock fortfarande på topp!

Checklista

Dubbelkollat packlistan - check
Packat väskan - check
Koll på passet - check
Ringt Paula i panik och frågat vad hennes väska väger - check
Tagit malariatablett - check
Blivit uppringd av Paula som påstår sig ha fått alla malariatablettens biverkningar - check
Fjärilar i magen - check

Snart åker vi. Det känns helt galet.
17:37 går tåget (snälla SJ, håll tiderna idag) till Arlanda, och 00:20 i natt flyger vi. Imorgon väntar en nästan heldag på Istanbuls flygplats innan vi lyfter vidare mot Bangkok.



Fotnot: Den omtalade malariamedicinen och nervös tjej.

Det pirrar i magen. Vad gör vi? Nu kör vi!

Packningshets

Hej! Till skillnad från Paula så har jag haft ca 643 bloggar utspridda över nätet, de allra flesta privata och låsta och några få bortglömda för evigt. Därför tog jag åt mig uppdraget att fixa designen till denna blogg, om än utan alltför stora förhoppningar eftersom jag inte HTML-kodat något sen jag var typ 12 och fixade väbbar (det hette så) på stallsmart.nu. Efter en natts pysslande är den nu KLAR, och jag har fått Paulas godkännande också. Fantastiskt. Jag tänkte mig att temat skulle vara något som både ni & vi kunde relatera till. De vita prickarna ska alltså för er betyda snöflingor en mörk januarinatt, medan de för oss associeras med bubblor i havet, när vi snorklar. Uppenbarligen lyckades jag inte helt, eftersom jag känner att jag måste förklara det för er, men nu vet ni i alla fall. Och mycket pill med koderna var det.

Nu ska jag åka in till metropolen Falun för att fixa de sista nödvändigheterna (typ malariamedicin) och så inför resan. Förhoppningsvis hinner jag svänga förbi min kära resekompanjon också, när jag ändå är i farten.
I övrigt så befinner jag mig redan i Thailand i tankarna, när jag hoppar studsar och dansar runt här hemma samtidigt som jag packar. Det ska bli så himla kul att äntligen komma iväg! Var tvungen att checka vädret i Bangkok på yr.no, det ser ut såhär:

´

Fotnot: Det ser inte helt fel ut va, så säg?

Nej, nu ska jag allt bege mig in till Falun så att vi får vår malariamedicin. Det vore ju för sorligt annars. /Lisa


Första bloggen

Första gången jag skapar en blogg är det för att jag ska ut på en lång resa med min kompis Lisa Mattola. Jag heter Paula Vestlund och tycker att allt är spännande med bloggen!
På lördag åker vi till Arlanda och flyger mot Bangkok. Väskorna packas och mediciner köps! Allt ska i ordning och det är mycket pyssel.
Först får ni följa oss i Asien där vi reser med olika personer ur resesällskapet som kan följas på bloggen:
lostintransasia.wordpress.com
Vi kommer nog att skriva lite på båda bloggarna!
När vi sedan den 6:e februari lämnar värmen i Asien för att ta oss till Nya Zeeland hittar ni oss bara här.
Nervösa och glada hälsningar!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0