Dag 1

Forsta dagen av vara tre dagar vid templen. Var plan var att idag aka med tuk tuk till de aldsta och lite mer avlagsna templena (omradet ar verkligen sjukt stort!). Fran var snalla hotellpersonal fick vi hjalp att fa en tuk tuk for en dag till ett billigt pris, och sedan bar det ivag.

Farden var ganska lang, kanske en halvtimme med var tuk tuk, Paula utbriste redan pa vagen mot templet "ah, ar inte det har det vackraste ni nagonsin sett?!" Och vi andra kunde bara halla med. Den kambodjanska naturen ar otroligt vacker. Val framme vid det forsta templet fick vi visa fram vara tredagarsbiljetter som vi kopt, och sedan skulle tempelaventyret borja. Vi chockades over hur otroligt detaljerat alla stenar var utsmyckade, overallt var det sa himla vackra sma inkarvade monster och figurer. Vi svindlade lite vid tanken pa att dessa tempel gjordes alltsa fore vikingarna gjorde sina runstenar (och tyckte att det var problematiskt att hacka in runda runor i tra eller stenar)... Det maste ha varit fantastiska kulturer som levde har for over tusen ar sedan. Dessutom kunde vi lasa om att templen tagit over hundra ar att bygga (valdigt forsteligt med tanke pa deras storlek, detaljrikedom och pampighet) och vi faschinerades over hur himla manga manniskor som vigt sina liv for att bygga dessa tempel at de hinduiska gudarna. Och sa otroligt det ar att de fortfarande finns kvar. Sadana byggnadsverk byggs inte idag minsann. Efter att blivit tagna av dessa tankar behovde vi aterhamta oss lite, sa vi at en god lunch till ett mycket bra pris for att vara ett sadant turistigt stalle.

Vi blev korda en minst lika lang bit till i var tuk tuk till nasta tempel. Det var ocksa det valdigt maktigt, men pa ett annat satt. Bredvid det gamla templet lag ett nu aktivt tempel ochde bodde munkar i narheten som utovade nagon form av komboreligion mellan hinduism och Buddhism. Valdigt haftigt, och nytt for oss.

Dagens tredje och sista tempel, var anda det maktigaste, enligt var asikt. Det var det storsta, och det var byggt i sex kvadratiska plataer ovanpa varandra i en pyramidform, som var ca tre meter hoga var. Nar man val tagit sig upp for de hoga, utnotta trappstegen var man hyfsat hogt upp alltsa. Valdigt maktigt, sarskilt eftersom Kambodja i allmanhet ar ett land med valdigt platt landskap. Vi gillade att sta hogst upp och titta ut over landet och kanna oss som om vi vore kings of the world. Pa varje plata fanns spektakulera utsmyckningar (saklart) och vid varje horn fanns en sorts stendjur, som det tog ett tag innan vi klurade ut var det var. Det visade sig vara elefanter som tappat huvudet. Att det lilla missodet skett under de tusen ar som templet statt dar brydde vi oss faktiskt inte om. Ylva och Ullis gillade mest att sitta uppe pa toppen, ata av Paulas (fake vattenmelon) chips och njuta av utsikten, medanLisa och Paula bestamde sig for att utforska omgivningen annu mer. Naturen kring det gamla templet var som hamtad ut ett konstverk, med blommande gronska och vattendrag at alla hall. Vi satte oss pa en stenbank, och levde oss in i att vara intelligenta munkar som var ute pa sin eftermiddagspromenad. Vi satt dar och filosoferade, och kom med losningar till varldens alla problem, men kande att det nog inte angick oss. Och alla fjarilar vi sag var ljusa. Oh, sa poetiskt.

Efter dessa tre tempel var det fyra stycken synnerligen matta tjejer som akte tuk tuk tillbaks till hotellet. Det tar pa krafterna att vara ute i solen en hel dag, och bli overvaldigade av sadana stamninsfulla, historiska platser, ska vi fa be att tala om. Samtidigt kan vi knappt barga oss tills att vi ska fa se annu mer vackert dag tva.

Kommentarer
Postat av: TobbeL

Låter otroligt läckert! Så grymt häftigt med såna gamla tempel. Belv väldigt sugen på att åka dit! Tack för "rapporten"!

Fortsätt njut av resan!

2012-01-13 @ 13:06:27
Postat av: G-mor

Åh, jag ryser! Gud vad intressant och vad kul att få sitta vid sådana historiska fynd och lösa världsfrågor!

Det är lite av ett under att sådana byggnader kunde byggas med tanke på tidsepok och vad den tiden hade att erbjuda i tekniska verktyg m m. Är det egentligen möjligt?

Föresten undrar Jesper som är lika djup som jag om du har sett Indiana Jones i något tempel, hälsa från honom i så fall!

2012-01-14 @ 09:55:30
Postat av: Anonym

Skulle också vilja kolla på detta som ni får se nu.



2012-01-14 @ 10:49:56
Postat av: Mamma S

Låter HELT fantastiskt!!!

Önskar jag vore med...

Hoppas det fortsätter med spännande upplevelser!

Ps HAR ni sett Indy?

2012-01-15 @ 19:13:19
Postat av: Mamma S

Ok. Dag 1. Och sen???

2012-01-16 @ 20:58:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0